Overlijdensbericht Shaykh Mohammed al-Hasan Ibn Ahmedu Salim

Innaa lillaahi wa innaa ilayhi raadji’oen
Vandaag heeft de edele shaykh Mohammed al-Hasan Ibn Ahmedu Salim Al-Hasani ash-Shinquiti op 97 jarige leeftijd dit wereldse leven verlaten.
Hij was bekend om zijn brede kennis in Fiqh en de Arabische wetenschappen. Ik heb tijdens mijn studie in Medina bij geen andere shaykh zo een lange tijd gestudeerd als bij hem, en heb nooit een geleerde ontmoet van zijn niveau in het kennen van Moetoen en Mandhoemat (Islamitische wetenschappelijke teksten en gedichten) en het memoriseren van de Arabische literatuur.
Hij is in 1924 geboren, en heeft de Arabische taal leren lezen en schrijven bij zijn moeder Khadija bint Sha’ban. Hij memoriseerde de Koran bij zijn Shaykh Ahmed ibn Abdelwadoed, daarna vergaarde hij kennis bij zijn vader in Sierah, Tawhied, Nahw, Maliki Fiqh, Sarf en al-Adab (Arabische literatuur).
Daarna stuurde zijn vader hem naar Shaykh Ahmed ibn Mohamed Fal alHasani om bij hem te studeren. Nadat zijn vader kwam te overlijden nam hij zijn plek in het doceren van verschillende islamitische en Arabische wetenschappen. In 1980 verhuisde hij naar de hoofdstad van Mauritanië, Nouakchott, en doceerde daar 15 jaar lang.
Één van de bekende tradities onder de Mauritanische geleerden is dat als hij een oude leeftijd heeft bereikt naar mekka of medina verhuist en daar de studenten doceren tot hun dood. Zo is de shaykh in 1995 naar Mekka verhuisd en doceerde daar 16 jaar lang tientallen studenten en leraren van verschillende nationaliteiten. In 2011 kwam hij naar Medina om zijn laatste jaren daar te mogen doorbrengen. Het bijzondere aan zijn lessen is dat de beginners in het opdoen van kennis bij hem kwamen, maar ook islamitische rechters, hoogleraren en professoren om van zijn kunde in de jurisprudentie en andere wetenschappen te leren. Hij doceerde in de al-Haram van Mekka en Medinah maar de meeste studenten ontving hij thuis.
Zijn studenten zijn het allemaal erover eens dat ze nooit een geleerde zoals hem hebben gezien in zijn vrees voor Allah, aanbidding, het verlaten van het wereldse, zijn geduld met zijn leerlingen op het pad van het doceren of zijn brede kennis en nederigheid. Het maakt niet uit na welk gebed je hem zou bezoeken om kennis te vergaren; hij was altijd beschikbaar van na fadjr tot net voor de middernacht. Ik heb hem ook persoonlijk op alle momenten van de dag thuis bezocht, en trof hem altijd beschikbaar aan.
Hij behoort tot het kaliber van klassieke, traditionele geleerden. Woorden zijn niet voldoende om zijn kennis te beschrijven of te omvatten. Vaak zei hij tegen zijn beginnende leerlingen: “Ik kan je meer geven, maar je zal het nog niet kunnen onthouden en goed begrijpen“. Hoe hoger je bij hem in de leer kwam, hoe meer profijten hij je gaf, en het was een gewoonte van hem om de intentie van zijn studenten te perfectioneren met de vraag: “Waarvoor vergaar je kennis?
Onder zijn studenten zijn meerdere bekende Mashayekh, zoals de grote Hadith geleerde van al-medina Shaykh Hamid Akram al-Bukhari, de grootgeleerde Shaykh Muhammad al-Hasan al-Dedew, Shaykh dr. Abdelaziz al Harbi (directeur van de Academie van de Arabische taal in Mekka), dr. AbdulMohsin al-‘Askar en Shaykh ‘Amer Bahjat.
Een aantal weken geleden is hij aangereden door een auto, en kwam daardoor in een coma terecht in het ziekenhuis. Nadat het wat beter ging, is hij vandaag 22 maart na Fadjr toch komen te overlijden.
Moge Allah de Shaykh belonen voor al zijn diensten en de kennis die hij heeft verspreid. Moge Allah hem genadig zijn, hem zijn zondes vergeven, zijn graf verruimen en verlichten en hem Jennat Al-Firdaus schenken!
Kan een afbeelding zijn van 1 persoon
Kan een afbeelding zijn van 2 mensen

Sheikh Ilyas el Yousfi

To top