Aljamiado!

Na de val van Granada in 1492 begon één van de mogelijk wel grootste uitroeiingen in de geschiedenis. Vele moslims ontvluchtten het gebied en kwamen terecht in Noord-Afrika. Om de moslims nog sneller uit te bannen en hen te laten bekeren van de Islam naar het Katholicisme, kwam Philip II van Spanje in 1567 met een koninklijk besluit waarin werd vastgesteld dat het voor de moslims verboden werd om de Arabische taal te spreken, lezen en/of te schrijven. Ineens was het voor de moslims verplicht om volledige afstand te nemen van hun taal. Philip II en zijn adviseurs wisten maar al te goed dat de moslims hun religie niet zouden verliezen zolang zij verbonden bleven aan de taal van de Koran.

Gedurende deze periode kregen zij de kans om de Spaanse taal binnen 3 jaar te leren, daarna werd het schrijven en spreken van de Arabische taal als misdaad beschouwd.

Vanwege deze heftige en onmenselijke beperkingen, groeide bij de moslims sterk de behoefte om hun religie en taal in stand te houden en te beschermen voor de generaties na hen. Om deze reden hebben zij een nieuwe manier van schrijven ontwikkeld, namelijk “Aljamiado” wat afstamt van het Arabische woord “al-Aʿjamiyyah” (d.w.z niet- Arabische taal). Met deze schrijfmethode communiceerden zij in het geheim.
Aljamiado zijn Spaanse (Castiliaanse) teksten die in Arabische ‘schrift’ zijn geschreven. Zo konden ze de Koran, Tafsier, Hadith, Fiqh, Geloofsleer, Poëzie, adʿiyah en de Adhkaar van het gebed alsnog vastleggen in deze taal.

Eén van de belangrijkste lessen die wij kunnen trekken uit deze verschrikkelijke gebeurtenissen, is het feit dat de moslims in die tijd het belang van de Arabische taal en hun religie goed beseften. Ondanks alle erbarmelijke omstandigheden hebben de moslims in Andalusië getracht hun religie te bewaken en hun moedertaal in stand te houden.

Wij dienen in te zien dat onze achtergrond en onze taal deel uitmaken van onze identiteit. En nog belangrijker: de Arabische taal is de taal die Allah heeft gekozen voor zijn Heilige boek. Het is de taal van onze religie!

Tegenwoordig is het voor ons erg makkelijk om de Arabische taal te leren. We kunnen zelfs vanuit onze huizen (online) de Arabische taal leren. Het enige wat we moeten doen, is een klein beetje moeite en inzet tonen.

Moge Allah ons en onze kinderen doen behoren tot degenen die Zijn boek lezen, begrijpen en toepassen in onze levens.

Sheikh Ilyas el Yousfi

To top