De “dag van de Khulayf”

In Mekka is er een bijzondere dag bekend als de “Dag van Khulayf”, die samenvalt met de Dag van Arafat, de negende dag van Dhu al-Hijjah. Voorheen, voordat Mekka sterk groeide en zich ontwikkelde, was deze dag vooral bekend onder deze naam bij de inwoners van Mekka. Op de Dag van Arafah gaan alle mannen van Mekka op Hajj, ze zijn ofwel op bedevaart of ze helpen de Hujjaj en organiseren de Hajj.

Terwijl de mannen weg zijn, blijven alleen vrouwen, kinderen en ouderen achter in de stad. Zij grijpen deze unieke kans aan om de Heilige Ka’ba te bezoeken. Omdat de straten en al-Masjid al-Haram op deze bijzondere dag minder druk zijn, krijgen vrouwen de kans om aanbiddingen te verrichten die ze de rest van het jaar vaak niet kunnen doen vanwege de drukte.

Ze kunnen al-Hajar al-Aswad (de Zwarte Steen) kussen en aanraken, in alle rust Dua verrichten bij de Multazam, en ze kunnen langer in de buurt van de Ka’bah blijven dan normaal. Dit is een unieke kans die ze zelden hebben.

Meestal gaan ze na het Asr gebed, verrichten ze het gebed en de Tawaf. Wanneer de Maghreb aanbreekt, verbreken ze hun vasten in de moskee. Ze zijn op deze dag ook vaak getuige van het moment waarop het kleed van de Ka’aba wordt vervangen.

Als er echter een man in de stad wordt gezien die niet op Hajj is, dan wordt hij streng bekritiseerd door de vrouwen.

Sheikh Ilyas el Yousfi

To top