Eten en drinken na Fajr als vastende?

Vraag:

Ik heb begrepen dat er een hadith is die zegt dat je je glas mag opdrinken, zelfs als de tijd voor Fajr is aangebroken.

Antwoord:

Alle lof zij Allah,

Als het ochtendgebed (Fajr) begint en iemand daarna water drinkt of eet, dan is zijn vasten daarmee verbroken en wordt het ongeldig. Het feit dat je dit al jaren doet, betekent niet automatisch dat het juist is.

Wanneer iemand een hap eten in zijn mond heeft en vervolgens de oproep tot het gebed (Adhan) voor het ochtendgebed hoort, moet hij deze hap niet doorslikken, maar uitspugen. Als hij het toch doorslikt, wordt zijn vasten als verbroken beschouwd en moet hij deze dag later inhalen.

Ibn Al-Qayyim zei: “𝗗𝗶𝘁 𝗶𝘀 𝗱𝗲 𝗺𝗲𝗻𝗶𝗻𝗴 𝘃𝗮𝗻 𝗱𝗲 𝘃𝗶𝗲𝗿 𝗴𝗿𝗼𝘁𝗲 𝗶𝗺𝗮𝗺𝘀 𝗲𝗻 𝗱𝗲 𝗼𝘃𝗲𝗿𝗶𝗴𝗲 𝗙𝗶𝗾𝗵-𝗴𝗲𝗹𝗲𝗲𝗿𝗱𝗲𝗻.” (Tahdhib Sunan Abi Dawud)

Met betrekking tot de overlevering: “Als een van jullie de Adhan hoort terwijl hij een glas in zijn hand heeft, hoeft hij het niet neer te zetten tot hij zijn behoefte heeft vervuld.” hebben een groep Hadith-geleerden, waaronder Imam Abu Hatim Al-Razi en Ibn Al-Qattan, deze als zwak beschouwd. Abu Hatim zei: “Deze overlevering is niet authentiek.” (Al-‘Illal van Ibn Abi Hatim – 340)

Wat is de werkelijke betekenis als de hadith als authentiek wordt beschouwd?

Imam Al-Bayhaqi zei: “Als dit authentiek is, dan interpreteren geleerden het zo dat de Profeet wist dat de oproep tot het gebed werd gedaan vóór de daadwerkelijke Fajr, en dat zijn drinken net vóór Fajr plaatsvond.” (As-Sunan al-Kubra 4/218)

Zelfs als de overlevering als authentiek wordt beschouwd, is het niet van toepassing op iemand die de exacte tijd van Fajr kent en de oproep tot gebed hoort.

Voor een persoon die zich bewust is van het aanbreken van de dageraad (Fajr), is het volgens de unanieme mening van de geleerden van de vier soennitische wetscholen en anderen niet toegestaan om te eten, te drinken of geslachtsgemeenschap te hebben. Dit is gebaseerd op het Koranvers:

En eet en drink totdat voor jullie de witte draad van de zwarte draad van de dageraad onderscheiden kan worden” (Soerat al-Baqarah:187).

Het is daarom ongepast om het vasten in gevaar te brengen door te vertrouwen op een overlevering waarover verschillen bestaan in termen van authenticiteit en interpretatie, boven een duidelijk Koranvers.

De regel is duidelijk: zodra de tijd van Fajr aanbreekt, moet de vastende persoon stoppen met eten en drinken. Het strikt volgen van deze regel is cruciaal voor de geldigheid van het vasten.

Sheikh Ilyas el Yousfi

To top