Verduidelijking omtrent Gebedstijden 2024

 

Kan een afbeelding zijn van tekst

Den Haag, 16 Shaโ€™ban 1445 H. / 26 februari 2024

๐—ฉ๐—ฒ๐—ฟ๐—ฑ๐˜‚๐—ถ๐—ฑ๐—ฒ๐—น๐—ถ๐—ท๐—ธ๐—ถ๐—ป๐—ด ๐—ผ๐—บ๐˜๐—ฟ๐—ฒ๐—ป๐˜ ๐—š๐—ฒ๐—ฏ๐—ฒ๐—ฑ๐˜€๐˜๐—ถ๐—ท๐—ฑ๐—ฒ๐—ป ๐Ÿฎ๐Ÿฌ๐Ÿฎ๐Ÿฐ

In de naam van Allah, de Barmhartigste, de Genadevolle.

Met de komst van de gezegende maand Ramadan, heeft het bestuur van de Vereniging Imams Nederland (VIN) veel vragen ontvangen van individuen en stichtingen over de nieuwe gebedstijden, die recent door de meeste Marokkaanse moskeeรซn in Nederland zijn aangenomen. Deze verandering volgde na een wetenschappelijke bijeenkomst georganiseerd door VIN, in samenwerking met de Europese Raad van Marokkaanse Geleerden. De bijeenkomst, getiteld “Gebedstijden in Nederland: tussen astronomische berekeningen en religieuze grondslagen”, vond plaats op zondag 6 Rabi’ al-Thani 1445 / 22 oktober 2023, aan de Islamitische Universiteit in Rotterdam. De conferentie werd begeleid door de gerespecteerde ing. Mohamed Shawkat Oudeh, directeur van het International Centre for Astronomy. Met meer dan 120 deelnemers, waaronder imams, moskeebestuurders en vertegenwoordigers van moskeekoepels, werd het belang van eenduidige gebedstijden benadrukt.
Deze wetenschappelijke bijeenkomst, resulteerde in een sterke overtuiging onder de deelnemers over de noodzaak om een gezamenlijke methode voor gebedstijden te hanteren, om zo verschillen en onenigheden onder moslims te verminderen. Met het oog op dit nobele streven is er een commissie gevormd van 22 personen. Deze commissie vertegenwoordigt VIN en diverse moskeekoepels, en is bekend onder de naam “De Nationale Commissie voor Gebedstijden in Nederland”. De commissie had de taak om dit vraagstuk grondig en zorgvuldig te onderzoeken, met als doel eenheid in de gemeenschap te bevorderen.
Onder de deelnemende moskeekoepels waren:
โ€ข RVM (Raad van Marokkaanse Moskeeรซn Noord-Holland)
โ€ข VMMZN (Vereniging Marokkaanse Moskeeen Zuid Nederland) (Regio Rotterdam)
โ€ข SIORH (Samenwerkingsverband Islamitische Organisaties Haaglanden)
โ€ข SMUO (Samenwerkingsverband Moskeeรซn Utrecht en Omgeving)
โ€ข SML (Samenwerking Moskeeรซn Limburg)
โ€ข UMMON (De Unie van Marokkaanse Moskeeorganisaties in Nederland)
โ€ข Ettihad Almere
โ€ข SMBZ (Samenwerkende Moskeeรซn Brabant en Zeeland)
Deze commissie kwam samen op ๐Ÿ“ ๐ง๐จ๐ฏ๐ž๐ฆ๐›๐ž๐ซ ๐Ÿ๐ŸŽ๐Ÿ๐Ÿ‘ om een gezamenlijke methode voor het berekenen van gebedstijden in Nederland te bespreken. Na uitvoerige overleggen werd besloten de gebedstijden van het ๐ˆ๐ง๐ญ๐ž๐ซ๐ง๐š๐ญ๐ข๐จ๐ง๐š๐ฅ๐ž ๐๐ฅ๐š๐ญ๐Ÿ๐จ๐ซ๐ฆ ๐ฏ๐จ๐จ๐ซ ๐†๐ž๐›๐ž๐๐ฌ๐ญ๐ข๐ฃ๐๐ž๐ง (www.salatcalendar.com), onder leiding van ingenieur Mohammad Shawkat Odeh, te volgen. Dit platform hanteert een hoek van 17 graden voor het ‘Isha-gebed en 18 graden voor het Fajr-gebed.
Deze tijden zijn gedurende negen maanden van het jaar nauwkeurig, gebaseerd op

de religieuze tekenen die Allah in het universum heeft geplaatst, zonder giswerk, wijzigingen of interpretaties.
Echter, eind mei, juni en juli, wanneer deze tekenen verdwijnen of verstoord zijn, werd overeengekomen om maximale tijden te gebruiken voor deze gebeden als volgt:

– ๐‡๐ž๐ญ ๐ฏ๐š๐ฌ๐ญ๐ฌ๐ญ๐ž๐ฅ๐ฅ๐ž๐ง ๐ฏ๐š๐ง ๐ก๐ž๐ญ ๐ฅ๐š๐š๐ญ๐ฌ๐ญ๐ž ๐ญ๐ข๐ฃ๐๐ฌ๐ญ๐ข๐ฉ ๐ฏ๐จ๐จ๐ซ ๐ก๐ž๐ญ ‘๐ˆ๐ฌ๐ก๐š-๐ ๐ž๐›๐ž๐ ๐จ๐ฉ ๐Ÿ๐Ÿ‘:๐Ÿ‘๐ŸŽ ๐ฎ๐ฎ๐ซ.
– ๐‡๐ž๐ญ ๐ฏ๐š๐ฌ๐ญ๐ฌ๐ญ๐ž๐ฅ๐ฅ๐ž๐ง ๐ฏ๐š๐ง ๐ก๐ž๐ญ ๐ฏ๐ซ๐จ๐ž๐ ๐ฌ๐ญ๐ž ๐ญ๐ข๐ฃ๐๐ฌ๐ญ๐ข๐ฉ ๐ฏ๐จ๐จ๐ซ ๐ก๐ž๐ญ ๐…๐š๐ฃ๐ซ-๐ ๐ž๐›๐ž๐ ๐จ๐ฉ ๐Ÿ‘:๐Ÿ‘๐ŸŽ ๐ฎ๐ฎ๐ซ.

De Moskeekoepels hebben besloten om met ingang van het nieuwe jaar (2024) over te stappen op deze gebedstijden. SIORH (Samenwerkingsverband Islamitische Organisaties Haaglanden) heeft om wat tijd gevraagd om deze kwestie met haar leden en imams te bespreken. Zij hebben recentelijk besloten om deze methode over te nemen. De Marokkaanse Moskeeรซnvereniging in Rotterdam (VMMZN) heeft echter uitgesproken dat het voor hen moeilijk is om dit jaar over te stappen, aangezien zij de gebedstijden vorig jaar al hebben aangepast. Dit zonder bezwaar tegen de methode die door de meerderheid van de Marokkaanse moskeeรซn in Nederland zijn geaccepteerd.

Het is van belang te onderstrepen dat de aangenomen graden voor deze gebedstijden overeenkomen met de methode die traditioneel wordt gebruikt door islamitische landen, zowel in het oosten als het westen. Geen islamitisch land hanteert minder dan 18 graden voor het Fajr-gebed of minder dan 17 graden voor het ‘Isha’-gebed. Deze specifieke graden zijn door de loop der geschiedenis heen erkend door de meerderheid van de schriftgeleerden, Muwaqqitun (specialisten in het berekenen van gebedstijden) en islamitische astronomen. Op basis hiervan zijn Besluiten hieromtrent uitgevaardigd door internationale religieuze raden van geleerden, met aanbevelingen voor moslims in Europese landen met hoge breedtegraden, zoals Groot-Brittanniรซ, Nederland, Duitsland, Belgiรซ, Denemarken, enzovoorts. Dit volgt uit het besluit van de Islamitische Fiqh Raad in Jeddah tijdens hun negende bijeenkomst, uitgevaardigd in hun zesde besluit op 19/7/1406 (30/3/1986), waarin staat:

[Om verwarring en verschillen te vermijden, die kunnen ontstaan door de diversiteit aan berekeningsmethoden, is het vaststellen van astronomische indicatoren voor elke gebedstijd essentieel. Deze indicatoren dienen overeen te komen met de richtlijnen van de Sharia, alsook met de uitleg van islamitische tijdrekeningkundigen over het omzetten van deze indicatoren naar astronomische berekeningen. Deze berekeningen zijn gebaseerd op de positie van de zon aan de hemel, zowel boven als onder de horizon, en worden als volgt omschreven:

โ€ข Het Fajr gebed: Dit komt overeen met het verschijnen van de eerste streep van wit licht dat zich horizontaal aan de horizon verspreidt, de ware dageraad, en komt overeen met een hoek van (18) graden onder de oostelijke horizon…
โ€ข Het ‘Isha’ gebed: Dit komt overeen met het verdwijnen van de rode schemering wanneer de zon zich op een hoek van (17) graden onder de westelijke horizon bevindt.]*

*(Ondertekenaars van de beslissing: Voorzitter: Abdul Aziz bin Abdullah bin Baz. Vicevoorzitter: Abdullah Omar Naseef. Leden: Abdullah Al-Bassam, Saleh bin Fawzan Al-Fawzan, Mohammed bin Abdullah bin Subayl, Mohammed Mahmoud Al-Sawaf, Mustafa Al-Zarqa, Saleh bin Uthaymeen, Mohammed Rashid Qabbani, Mohammed Shadhili Al-Nayfar, Abu Bakr Mahmoud Joumi, Mohammed bin Jubeir, Ahmed Fahmi Abu Sunnah, Habib Belkhoja, Dr. Abu Bakr Zaid, Marouk bin Saud Al-Awadi, Mohammed bin Salem bin Oud Addoud, Yusuf Al-Qaradawi, Abu Al-Hasan Ali Al-Hasani Al-Nadwi.)

Daarom verklaart de Vereniging Imams Nederland zich niet verantwoordelijk voor enige verwarring die optreedt in de moskeeรซn en onder de moslims, en in het bijzonder onder de jongeren, door het aannemen van andere graden die niet bekend zijn in de islamitische geschiedenis en nooit door de moslims zijn gebruikt en die door geen enkele officiรซle wetenschappelijke instantie in de islamitische landen worden erkend. We wijzen erop dat deze verwarring niet in het belang is van de moslims in Nederland die zich hebben verenigd rond een betrouwbare, uniforme wetenschappelijke methode, die wordt onderschreven door honderden islamitische astronomen, tijdrekenkundigen en islamitische rechtsgeleerden over de hele wereld.

En in de loop van deze week zal het International Centre for Astronomy een telefoonapplicatie uitbrengen voor het ๐ˆ๐ง๐ญ๐ž๐ซ๐ง๐š๐ญ๐ข๐จ๐ง๐š๐ฅ๐ž ๐๐ฅ๐š๐ญ๐Ÿ๐จ๐ซ๐ฆ ๐ฏ๐จ๐จ๐ซ ๐†๐ž๐›๐ž๐๐ฌ๐ญ๐ข๐ฃ๐๐ž๐ง voor IOS en Android. De naam van de App is ๐ƒ๐ฎ๐ฅ๐จ๐จ๐ค. (reeds gelanceerd)**

Het is ook mogelijk om de gebedstijden voor Nederlandse steden te downloaden in PDF- of Excel-formaat via www.moskeewijzer.nl/times.

We vragen Allah, om onze rijen te verenigen en ons te gebruiken in de dienst van Zijn religie en Zijn dienaren en om Zijn Tevredenheid te bereiken. Amen.

Moge Allah vrede, zegeningen en zegeningen sturen naar onze meester Mohammed, zijn familie en al zijn metgezellen.

๐‡๐ž๐ญ ๐›๐ž๐ฌ๐ญ๐ฎ๐ฎ๐ซ ๐•๐ž๐ซ๐ž๐ง๐ข๐ ๐ข๐ง๐  ๐ˆ๐ฆ๐š๐ฆ๐ฌ ๐๐ž๐๐ž๐ซ๐ฅ๐š๐ง๐

**

IOS: https://apps.apple.com/nl/app/dulook-dxb/id1331933253

Android: https://play.google.com/store/apps/details?id=ae.gov.iacad.PrayerTimings&pcampaignid=web_share

Geen fotobeschrijving beschikbaar.

Geen fotobeschrijving beschikbaar.

To top